'Geef verzekerde met rijgedragverzekering controle over gegevensuitwisseling’

Autoverzekerden moeten zelf actief kunnen bepalen wie toegang krijgt tot hun rijgegevens als zij gebruik maken van een polis waarbij rijgedrag invloed heeft op de premie. Die bepalende rol van de verzekerde moet in Europese regelgeving worden vastgelegd. Dat bepleit de Europese verzekeraarskoepel Insurance Europe.

Met de opkomst van de connected car en de pay-how-you-drive-polissen ontstaat ook de behoefte aan een gestandaardiseerd, veilig en toegankelijk platform voor dongels en andere technologie die in auto’s wordt toegepast, aldus Insurance Europe. “Berijders die data delen met verzekeraars kunnen een aantal voordelen genieten, variërend van snellere schadebehandeling tot geavanceerde en op maat gemaakte producten. Verzekeraars kunnen bovendien nieuwe diensten aanbieden, zoals trainingen, het terughalen van gestolen auto’s, verkeersinformatie en praktische informatie over de omgeving op basis van de locatie van de auto. Maar daarvoor moet er wel een duidelijk kader bestaan om te garanderen dat alle dienstverleners veilig, eerlijk en in dezelfde mate toegang hebben tot de data. Een verzekerde moet daarom zelf kunnen besluiten wie er toegang krijgt tot zijn voertuiginformatie en voor welke doeleinden.”

Privacy rijgedragverzekering
Het Verbond van Verzekeraars erkent in elk geval dat de pay-how-you-drive-polis de toekomst is. “Dit soort toepassingen zullen sowieso steeds vaker opduiken in de verzekeringswereld – deze helpen immers bij het inschatten van risico’s, de kerntaak van verzekeraars.” Het Verbond vindt veiligheid een belangrijk thema: “In het green paper Grip op Data stellen we een aantal waarborgen voor het omgaan met Big Data, bijvoorbeeld als het gaat om de privacy.” Aanbieders van rijgedragverzekeringen bieden verzekerden de mogelijkheid om data te wissen:ook veel jongere bestuurders kiezen voor het product.
 

Rijgedragverzekering Nieuws 

Lees alles over dé autoverzekering met korting voor je rijgedrag en vergelijk de premies op Rijgedragverzekering.nlTelefoonnummer: 072 509 22 63

of stel je vraag via WhatsApp op nummer 06 38 565 819

Openingstijden:
09:00 tot 17:00 maandag
09:00 tot 17:00 dinsdag
09:00 tot 17:00 woensdag
09:00 tot 17:00 donderdag
09:00 tot 17:00 vrijdag
09:00 tot 17:00 zaterdag