Stekker rijgedragverzekering moeilijk te hacken

Aanbieders van zogeheten pay as you drive-autoverzekeringen of rijgedragverzekeringen zijn voorbereid op gesjoemel met de apparatuur door automobilisten die veilig rijgedrag willen veinzen. Dit stellen Fairzekering en de ANWB in reactie op berichtgeving op het autoblog Autobahn dat de kastjes die het rijgedrag volgen eenvoudig te manipuleren zouden zijn. Volgens Fairzekering maken verzekerden ook nauwelijks gebruik van de legale mogelijkheid om hun data te wissen.

Op Autobahn, onderdeel van GeenStijl, komt een knutselaar aan het woord die de zwarte doos die pay as drive verzekeraars installeren op de datapoort van je auto eenvoudig weet te omzeilen door er ook een ander tooltje op in te pluggen. Dit tooltje topt de live data uit je auto af. “Dus als je 90 rijdt, maakt ie er zelf 49km/u van. Enzovoorts. Te makkelijk.” De ANWB stelt in een reactie de de stekker, die het voor haar eigen veilig rijden autoverzekering inzet, te hebben laten hacken. “Hieruit bleek dat de hacker veel moeite moest doen om de stekker te hacken en weinig kon aanvangen met de gegevens”, aldus Markus van Tol namens de bond. “Wij vertrouwen er op dat de stekkers die wij gebruiken, veilig zijn. Mocht de praktijk anders uitwijzen, dan ondernemen we uiteraard direct stappen.” Deze week introduceerde de ANWB, onder meer in samenwerking met Unigarant, haar veilig rijden polis die verzekerden een korting tot 30% kan opleveren.”
Fairzekering erkent dat het mogelijk is om veilig rijgedrag te simuleren. Directeur Hans Gerritsen: “Dit is inderdaad mogelijk, wij simuleren zelf ook wel eens datageneratie door een device voor testdoeleinden. Maar het is niet zomaar mogelijk om deze data naar onze database te verzenden en deze te laten doorgaan voor echte rijdata. Er zijn meerdere security protocollen die dat verhinderen.”
 

Rijgedragverzekering Nieuws 

Lees alles over dé autoverzekering met korting voor je rijgedrag en vergelijk de premies op Rijgedragverzekering.nlTelefoonnummer: 072 509 22 63

of stel je vraag via WhatsApp op nummer 06 38 565 819

Openingstijden:
09:00 tot 17:00 maandag
09:00 tot 17:00 dinsdag
09:00 tot 17:00 woensdag
09:00 tot 17:00 donderdag
09:00 tot 17:00 vrijdag
09:00 tot 17:00 zaterdag