In 2020 laat kwart van de autorijders zich volgen in ruil voor beloning

De autoverzekeraar kan deze gegevens inzien en op basis hiervan korting geven op de premie voor de autoverzekering. GfK deed onderzoek naar de interesse in de rijgedragsverzekering onder 30.000 Nederlandse automobilisten. Op basis hiervan voorspelt het onderzoeksbureau dat 25 procent van de autoverzekeringen in Nederland in 2020 een rijgedragsverzekering zal zijn.

Rijgedragsverzekering: hoe werk het?

Autoverzekeraars die een rijgedragsverzekering aanbieden, monitoren het rijgedrag via een app op de smartphone of een Chipin-stekker. Met behulp hiervan krijgen zij inzicht in onder andere de snelheid, optreksnelheid en het remgedrag. Ook kan de verzekeraar zien waar en wanneer je rijdt. Op basis van al deze gegevens wordt jouw rijgedrag beoordeeld en krijg je een bepaald kortingspercentage op de premie voor de autoverzekering. Hoe beter het rijgedrag, hoe hoger de korting.

Veel vraag, maar weinig aanbod

Op dit moment is het aandeel van rijgedragsverzekeringen in Nederland nog erg klein, slechts 1 procent van de automobilisten heeft zo'n verzekering. Dit komt volgens GfK niet door een gebrek aan interesse, maar door een beperkt aanbod in de markt. Van de automobilisten die meededen aan het onderzoek zegt namelijk slechts 35 procent niet bereid te zijn een rijgedragsverzekering te nemen. Eén op de vijf ondervraagden geeft aan zeker een rijgedragsverzekering af te willen sluiten. Daarnaast geeft nog 44 procent aan mogelijk een rijgedragsverzekering af te sluiten. Als verzekeraars zouden inspelen op deze behoefte en het aanbod van rijgedragsverzekeringen groter wordt, zal volgens GfK in 2020 een kwart van de autoverzekeringen uit rijgedragsverzekeringen bestaan.

Prijs belangrijker dan privacy

Privacy is een veelbesproken onderwerp als het gaat om rijgedragsverzekeringen. Automobilisten zouden het inzicht dat de verzekeraar krijgt in hun rijgedrag namelijk zien als privacyschending. Uit het onderzoek van GfK blijkt de prijs voor veel automobilisten toch belangrijker dan de privacy. Ruim de helft van de ondervraagden (53 procent) vindt het namelijk geen probleem als hun rijgedrag inzichtelijk wordt voor alle autoverzekeraars, als ze hiervoor korting krijgen op de autoverzekering.

Beter rijgedrag door verzekering?

Met een rijgedragsverzekering krijg je zelf ook inzicht in je rijgedrag. Je krijgt een score voor je rijstijl en aan de hand daarvan wordt de korting berekend. Dit zou automobilisten stimuleren om beter te gaan rijden. Werkt dat ook? 30 procent van de automobilisten met een rijgedragsverzekering zegt door deze verzekering daadwerkelijk veiliger te zijn gaan rijden. Daarentegen zegt 38 procent het rijgedrag helemaal niet te hebben aangepast door deze verzekering.

Autoverzekeringsmarkt Verenigd Koninkrijk

Onderzoeksbureau GfK verwacht dat Nederland de autoverzekeringsmarkt van het Verenigd Koninkrijk zal volgen. Hier sluit één op de tien automobilisten een rijgedragsverzekering af. De rijgedragsverzekering is in het Verenigd Koninkrijk vooral populair onder jongeren. In de leeftijdsgroep 17 tot en met 24 jaar kiest ongeveer 30 procent voor een rijgedragsverzekering. In Nederland is er in de interesse in rijgedragsverzekeringen geen groot verschil te zien in bepaalde leeftijdsgroepen. Bron Webwererld en GFK.nlTelefoonnummer: 072 509 22 63

of stel je vraag via WhatsApp op nummer 06 38 565 819

Openingstijden:
09:00 tot 17:00 maandag
09:00 tot 17:00 dinsdag
09:00 tot 17:00 woensdag
09:00 tot 17:00 donderdag
09:00 tot 17:00 vrijdag
09:00 tot 17:00 zaterdag