ANWB maant roekeloze autorijders

De ANWB, die sinds juni een autoverzekering verkoopt waarbij het rijgedrag wordt gemonitord, heeft tot nu toe 77 verzekerden aangesproken op onverantwoord rijden. In de meeste gevallen ging het om (veel) te hard rijden.

De Veilig Rijden Autoverzekering is sinds juni 1.800 keer gesloten. Via een app krijgen de verzekerden elke tien dagen hun rijscores te zien. Wordt de norm voor veilig rijden sterk overschreden, dan krijgt de verzekerde een waarschuwing van de ANWB. Bij de 77 wegpiraten ging het vooral om “fikse overschrijdingen van de maximumsnelheid”. “De helft reageerde positief en verbeterde daarna het rijgedrag.”
De score wordt bepaald aan de hand van de gereden snelheid ten opzichte van de toegestane maximumsnelheid, de acceleratiesnelheid, de snelheid in bochten en het remgedrag. Veilig rijden levert premiekorting op, tot maximaal 30%. “De groep van 60 mensen die als eerste de verzekering afsloten hebben gemiddeld 17,5% korting op hun verzekeringspremie verdiend.”

Scores
De gemiddelde rijscore bij de rijgedragpolis van de ANWB is 75. Een score tussen de 50 en 80 betekent ‘veilig rijgedrag’, daarboven wordt het rijden gewaardeerd als ‘zeer veilig’. De benaderde verzekerden hebben de kwalificatie ‘zeer gevaarlijk’ gekregen. Bij gevaarlijk rijden (bij de ANWB is dat in een kwartaal drie keer een gevaarlijke rijstijl laten zien in dezelfde categorie) wordt de rijscore met 30 punten verminderd, waardoor de korting ook daalt.
Wie zes keer per jaar een gevaarlijke rijstijl laat zien op het onderdeel snelheid, krijgt de rijscore 0. De premiekorting vervalt en de ANWB neemt contact op. “Je krijgt dan 30 dagen de tijd om aan te tonen dat je veiliger gaat rijden. Bij een aanhoudend onveilige rijstijl hebben wij het recht om je polis op te zeggen.”

Zeer gevaarlijk rijden
Wordt er een keer een zeer gevaarlijke rijstijl gebezigd, dan volgt direct een telefoontje van de ANWB. Bij 40 km/uur te hard rijden krijgt de verzekerde de kans om de rijstijl binnen een maand te verbeteren om beëindiging van de rijgedragpolis te voorkomen. Is de snelheidsoverschrijding meer dan 50 km/uur, dan wordt de verzekering beëindigd. De klant krijgt dan vijf dagen de kans om zelf op te zeggen.

Volgens ANWB-woordvoerder Ad Vonk is de helft van de onveilige bestuurders blij dat ze op hun rijgedrag zijn aangesproken. “Daarnaast heeft een deel ervoor gekozen om de polis weer om te zetten naar een reguliere autoverzekering. Een ander deel heeft zelf de polis opgezegd. Er waren een paar verzekerden van wie de kinderen verantwoordelijk bleken voor de slechte score.” Of de polis over het algemeen veiliger rijgedrag en minder schade oplevert, kan Vonk nog niet zeggen. “Daarvoor zijn we nog te kort bezig.” bron amweb.nlTelefoonnummer: 072 509 22 63

of stel je vraag via WhatsApp op nummer 06 38 565 819

Openingstijden:
09:00 tot 17:00 maandag
09:00 tot 17:00 dinsdag
09:00 tot 17:00 woensdag
09:00 tot 17:00 donderdag
09:00 tot 17:00 vrijdag
09:00 tot 17:00 zaterdag