Belg bereid rijgedrag te delen met verzekeraar

De Belgen hebben er weinig problemen mee om hun wagen- en rijgegevens te delen met hun verzekeringsmaatschappij in ruil voor cadeaus en mobiliteitsdiensten. Dat blijkt uit een onderzoek van consultancybureau Deloitte, dat 15.000 consumenten ondervroeg in elf Europese landen, onder wie ruim 1.400 Belgen.

Vier op de tien Belgen zeggen daartoe zeer bereid te zijn, tegenover maar drie op de tien Nederlanders en slechts één op de vier Duitsers. Nog eens vier op de tien Belgen zeggen eerder neutraal te staan tegenover de vraag. Slechts twee op de tien hebben grote bezwaren. Dat schrijft De Tijd op basis van het onderzoek.

De verzekeraars testten met de snufjes telkens het ‘pay how you drive’-principe uit. Hoe veiliger je rijdt, hoe goedkoper je autopolis. AG Insurance besliste begin dit jaar evenwel om niet over te gaan tot een commerciële toepassing omdat de registratie van rijgegevens niet tot een noemenswaardig effect op het rijgedrag of schadegevallen leidde.

Beloningen

Volgens Deloitte moeten verzekeraars de telematica niet zozeer aan kortingenschema’s, maar aan diensten en beloningen proberen te koppelen. Die verschuiving is ook al aan de gang. Zo biedt de formule AXA DriveXperience naast kortingen ook taxicheques en gratis rijevaluaties aan. De app KBC DriveSafe helpt jongeren bij hun theoretisch rijexamen.

‘Als we de Belgische consumenten vroegen wat ze in ruil willen om hun privédata te delen met de autoverzekeraar, dan komt pechverhelping onderweg als eerste uit de bus, gevolgd door gratis olie of brandstof en automatische pechverhelping op afstand’, zegt Kasper Peters, de directeur financiële diensten bij Deloitte.Telefoonnummer: 072 509 22 63

of stel je vraag via WhatsApp op nummer 06 38 565 819

Openingstijden:
09:00 tot 17:00 maandag
09:00 tot 17:00 dinsdag
09:00 tot 17:00 woensdag
09:00 tot 17:00 donderdag
09:00 tot 17:00 vrijdag
09:00 tot 17:00 zaterdag